A Céklalé maga az élet!

A cékla kétségtelenül az egyik legegészségesebb zöldségféle a világon, hazánkban viszont szinte csak savanyúságként fogyasztjuk. Pedig ennél jóval sokoldalúbb, ráadásul számos módon jótékonyan hat egész szervezetünkre.Növelheti a férfiak libidóját!

A céklában sok a cink, amelynek rendszeres, moderált dózisú fogyasztása férfiak esetében nem csak a libidót növelheti meg, hanem csökkenti a korai magömlés és a merevedési zavarok kialakulásának esélyét – emellett pedig növeli a tesztoszteronszintet.Védi a prosztata egészségét!Egy kutatás szerint a cékla magas cinktartalma miatt férfiak esetében a prosztaták egészségét is segíthet megőrizni, illetve hozzájárul a szerv megfelelő működéséhez.

A benne található alfa liponsavnak köszönhetően pedig a csontok egészségéhez is hozzáteszi a magáét, illetve megköti a nehézfémeket.Hatásos lehet Alzheimer-kór ellen!A cékla nagyon jót tesz az agynak. Szép, élénk bíbor színét a betanin nevű anyag adja, amely egy kutatás szerint segíthet megakadályozni azoknak a lerakódásoknak a kialakulását az agyban, amelyek az Alzheimer-kórért is felelősek.

A nyers céklalé fogyasztása szintén hatásos.Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát!A céklában található, betalain nevű antioxidáns, puffadásgátló és méregtelenítő hatású. Ha rendszeresen esszük, azzal csökkentjük a hasnyálmirigyrák, a mellrák, illetve a prosztatarák kialakulásának esélyét.Méregtelenít!Ahogy az előbbiekben említettük, a betalain fontos szerepet játszik a test méregtelenítő folyamatainak élénkítésében.

Amikor a cékla pigmentjei bekerülnek a véráramba, elpusztítják a felgyülemlett méreganyagokat, tisztítják a vért és tehermentesítik a májat. A zöldség mangántartalma pedig támogatja az immunrendszert és a vesék működését.Gátolja a puffadást!A puffadás egyfajta immunválasz arra, ha valami nincs rendben a szervezetben, a cékla pedig hatékonyan veszi fel vele a versenyt.

Védi a sejteket, rosttartalma pedig segít emelni a fehérvérsejtszámot és az antioxidáns enzimek szintjét, segítve az immunrendszert az idegen sejtek, betegségek elpusztításában.Támogatja az immunrendszert!A cékla magas cinktartalma miatt az immunrendszert is segíthet erősíteni, így szervezetünk sokkal könnyebben küzdi le a fertőzéseket, illetve betegségek után hamarabb regenerálódik.Segíthet szabályozni a szívritmust!A cékla, illetve a cékla zöldje tele van káliummal. A kálium fontos a szívritmus és az idegek szabályozásához, ezért a céklafogyasztás jót tesz a szívnek, a keringésnek és az egész érrendszer, illetve az erek egészségének is.

Emellett segíthet csökkenteni a vérnyomást a benne található nitrátoknak köszönhetően. Egy kutatás szerint erre a célra a nyers céklalé hatékonyabb, mint a főtt vagy párolt cékla, de mindkettő fogyasztása nagyon hasznos.Csökkenti a vérnyomást!A cékla nitráttartalma emésztés után nitrátsavvá alakul, amely értágító hatású, így serkenti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást – különösen a cékla fogyasztása áldásos hatású ebből a szempontból.Energiát ad sportolás előtt is ajánlott céklát fogyasztani, mert kitartóbbak lehetünk tőle.

Egy 2014-ben készült kutatás szerint azok a kerékpározók, akik tekerés előtt céklalevet ittak, 15 százalékkal hosszabb ideig bírták a terhelést.

Mennyit igyál belőle egy nap?Mi azt javasoljuk, hogy a mértékletes és inkább rendszeres fogyasztása mellett dönts. Napi 2 dl reggel fogyasztva segít beindítani az életet. Inkább kombináld gyümölcslevekkel sokszori kis mennyiségekkel, a nap több időszakára elosztva. Például az Alma-Cékla lé igen jótékony hatású együtt! Akkut megbetegedések esetén növeld a mértéket csak!

Kövess bennünket a közösségi médiában is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük