A frissen préselt zöldség és gyümölcslevek gyógyító hatásai!

A természet számtalan, a szervezet számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékozza meg az embert az év minden időszakában. A zöldség-, gyümölcs levek fogyasztásával megszabadulhatunk egy csomó salakanyagtól, ráadásul sok-sok vitamint és sejtvédő anyagot is bevihetünk szervezetünkbe.

Kizárólag a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. A dobozos vagy üveges lé biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen préseltével. De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok java része szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik.

A gyümölcssav cukor hozzáadása nélkül bázikus vegyhatású. Édesítéskor, vagy ha megcukrozzák a lében erjedési folyamat indul el, ez a savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását.Ha a kipréselt lét dobozolják vagy konzerválják, a lé „meghal”, a benne található enzimes és szerves vegyületek pedig szervetlenné vállnak.

Ráadásul vagy konzerválószert kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon ( hőkezelés – pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig tovább csökken a biológiai értéke.A frissen préselt lé valóban koncentráltan tartalmaz minden alkotóelemet, ezért nem szabad rövid idő alatt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidegen préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifuga hátránya, hogy túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során – ellentétben a préseléssel. Ezért például a rákbetegek gyógyításánál kevésbé hatásos lehet a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük