Folyadékfogyasztás nyáron, de hogyan?

Hurrá! Itt a nyár!

De persze a hőség, a kánikula ideje is! A mostanság annyira hangoztatott egészséges életmódnak nemcsak a rendszeres testmozgás és a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó táplálkozás, de a megfelelő folyadékfogyasztás is elengedhetetlen része. Különösen a mostani meleg, nyári időszakban a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra érdemes nagyobb figyelmet fordítani! Hiszen szervezetünknek a kiegyensúlyozott működéséhez nemcsak tápanyagokra (fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, vitaminokra, és különböző ásványi sókra) van szüksége, hanem folyadékra is!

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szakemberei 2–2,5 liter folyadék elfogyasztását javasolják naponta. A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR szerint napi 8 pohár folyadékot fogyasszunk, ebből 5 legyen az ivóvíz, a maradék 3 lehet a többi ital vegyesen. Gyakran fogyasztott italaink között vannak olyanok, amelyeket naponta lehet, sőt ajánlott inni, de vannak olyanok is, amelyek kapcsán ügyelnünk kell a mértékletességre.

Mit igyunk?

A víz mellett ihatunk tejet, tejes italokat, turmixokat, teákat, zöldség- és gyümölcslevek egyszerű vagy kombinált változatait is.

A szomjúság csillapítására, a folyadék pótlására a víz és az ásványvíz a legmegfelelőbb, érdemes a napi folyadékszükséglet nagy részét ezekből fedezni. Energiát nem, ásványi anyagokat viszont tartalmaznak. A csapvízben kalcium, magnézium és fluor is található. Az ásványvizek ásványianyag-tartalma és azok mennyisége fajtától függő. Érdemes az alacsony ásványianyag-tartalmúakat (500 mg/l alatti) választani, ugyanis ezek fogyasztása kapcsán nem kell tartanunk az ásványi anyagok túladagolásától.

Sokaknak azonban unalmas lehet folyton csak sima vizet inni, ha pedig nem szívesen iszunk, az akadályozhatja a megfelelő folyadékpótlást. Szerencsére számos alternatíva akad a vízivás kiegészítésére – és nem teljes helyettesítésére! Például a zöldség- és gyümölcsleveket, ha az energiatartalomra is figyelünk, akkor hígíthatjuk vízzel, ásványvízzel. Sőt, a különböző zöldség- és gyümölcsleveket keverhetjük is egymással, így mindig új ízű, saját készítésű koktélokat alkothatunk, ahol csak a képzelőerőnk, meg a saját ízlésünk szab határt. Bár mi inkább a natúr fogyasztást vizezés nélkül és az ezekre való tudatos odafigyelést ajánljuk.

A zöldség- és gyümölcsleveknek azon kívül, hogy szerepük van a folyadékpótlásban, energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetünkbe. Mindenképp érdemes a natúr, 100%-os gyümölcs-, illetve zöldségleveket választani az alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott bolti termékek helyett !

„Együnk” folyadékot!

Az ajánlott folyadékmennyiséget azonban nem csak innivalóval tudjuk fedezni! Általánosságban elmondható, hogy átlagosan a vízbevitelünk 70–80%-a származik italokból, és 20–30%-a ételekből. Emiatt a nagy víztartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, levesek, főzelékek, mártások színes, változatos fogyasztása is alapja megfelelő hidratáltságunknak. Ha a folyadékpótlásról beszélünk, az ételek közül talán mindenkinek a levesek jutnak az eszébe elsőként. Nem véletlenül, hisz már a nevük is arra utal, hogy „bő levű” ételekről van szó. Beltartalmi értékük nyilván az összetevők függvénye, de egy „jó leves” sok, személyenként akár 10–15 dkg zöldséggel, gyümölccsel készül. Fogyasszunk nyáron minden ebédnél, vagy akár vacsoránál is könnyű, zamatos, esetleg pikáns gyümölcs- és zöldségalapú leveseket!

Folyadékigényünket befolyásolja az életkor, a környezet külső hőmérséklete, a fizikai megterhelés, az izzadás (pl. szaunázás, napozás közben), egyes egészséggel összefüggő állapotok (hányás, hasmenés, láz), alkoholtartalmú italok és magas sótartalmú ételek fogyasztása is!

A nyári, rekkenő hőségben különösen figyeljünk oda az idősekre, a gyermekekre és a kismamákra!

Vitaminok természetesen, kismamáknak!

Szervezetünk egyre inkább vágyakozik a friss gyümölcsök és zöldségek ízére, a vitaminokkal való feltöltődésre. Amikor azonban babát várunk, jól meg kell gondolnunk, hogy mi az, amit megeszünk, hiszen amit megeszik az anya, azt kapja a baba is. Íme, azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket nyugodtan, aggodalom nélkül fogyaszthatunk.

Alma

Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekeknél a későbbi asztma kialakulásának kockázatát, emellett magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van az emésztésre, így kitűnő természetes megoldás a terhesség alatt jelentkező emésztési problémák orvoslására.

Körte

A körte nagyon jó rost-, C-vitamin- és rézforrás. Készíthetünk belőle levest, gyümölcssalátát, de éppen nyersen és frissen préselve is nagyon finom. Arra azonban figyeljünk, hogy a piacon és boltokban ilyenkor kapható körte általában még kicsit éretlen, ezért szobahőmérsékleten hagyjuk egy-két napot állni, mielőtt elfogyasztanánk.

Cékla

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavat. A cékla folsavtartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez. A folsav továbbá fontos szerepet játszik az első 3 hónapban a magzat gerincvelőjének kialakulásáért és segít megelőzni az olyan gerincvelő rendellenességeket, mint a spina bifida. Vastartalma miatt csökkenti a kismamák terhesség alatti fáradtságérzetét.

Sárgarépa

Sárgarépából a várandósság alatt érdemes a bio változat mellett dönteni, mivel gyökérzöldség lévén könnyebben felhalmozódnak benne a káros anyagok. Már napi egy sárgarépa elfogyasztásával, vagy frissen préselt lé formájában elkerülhetjük a vitaminhiányt és még a látásunknak is jót tesz.

Káposzta

A kalcium a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőeleme, így a várandósság alatt a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani. Az egyik legkiválóbb kalciumforrás a káposzta, amit hús helyett megtölthetünk akár túróval, sajttal vagy főtt tojással, de nem csak főve, hanem nyersen, salátának elkészítve is nagyon finom.

Fekete retek

A fekete retek rendkívül jó, természetes orvosság nátha és megfázás esetén, valamint segít a székrekedés ellen és epehajtóként is funkcionál. Lereszelve nagyon finom saláta alapanyagot készíthetünk belőle, de frissen préselt levét is bátran fogyaszthatjuk.

Ajánlatos elkerülni a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsöket és zöldségeket, mert bár az előírt idő betartásával ezek a szerek lebomlanak a növényben, a maradványai azért itt-ott még megmaradhatnak. Márpedig minden, amit a kilenc hónap alatt elfogyasztunk, a magzat táplálékává is válik.

Egészséges-e a dobozos gyümölcslé? Miért inkább frissen préselt?

Amikor gyümölcslé kerül a poharunkba, egyből azonosítjuk azzal, hogy az egészséges, hiszen a gyümölcs egészséges és természetes vitaminforrás.

Csakhogy a ma forgalomban lévő gyümölcslevek már messze vannak az egészségestől.

Bár a forgalmazók azt hirdetik, hogy zamatos, friss és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ez inkább csak ügyes marketing trükk, mintsem a valóság.

Először is nézzük meg a gyümölcslevek különböző kategóriáit.

Hagyományos, alacsony gyümölcstartalmú gyümölcslé

Ezek a gyümölcslevek a legegészségtelenebbek, mert csak 10-20%-nyi gyümölcstartalommal bírnak, emellett viszont bőségesen tartalmaznak cukrot, aromákat, mesterséges színezékeket, tartósítószereket, állományjavítókat, sűrítő anyagokat, stabilizátorokat, emulgeálószereket, tömegnövelő szereket és hordozó anyagokat.

Ilyen például a guárgumi, egy vitatott biztonságú sűrítő, állományjavító anyag, amelyet egy gyomnövény magjából vonnak ki. A guárgumi egészségünkre nézve káros anyagokat is tartalmaz, amelyeket a feldolgozás során nem vonnak ki belőle, ezért csak kis mennyiségben szabad a szervezetünkbe juttatni.

A másik gyakran előforduló adalékanyag ezekben a gyümölcslevekben az aszpartam. Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik.

Ezek az italok mindennek elmondhatóak, csak egészségesnek nem. Rengeteg cukor és mesterséges anyag van bennünk. Valójában nem alkalmasak a szomjúság oltására és csak egy problémát jelentenek a szervezet számára.

A magukat 100%-osnak hirdető gyümölcslevek

Ha a címkéjüket megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a legtöbb esetben rajta van, hogy koncentrátumból készültek. Ássunk a mélyére, mit is jelent valójában a koncentrátum. Aztán, hogy az egészséges-e vagy sem, már mindenki eldöntheti saját maga.

Vegyük a juice-ok között legelterjedtebb narancs juice-t és nézzük meg, hogyan oldják meg a nagyvállalatok a narancs juice tömeges előállítását.

Logikus, hogy a narancs meleg vidéken, hatalmas ültetvényeken terem, ráadásul nem egész évben, de mégis egész Európában bárhol, bármikor levehetünk a polcról egy kis „friss” narancslét. Nagyvállalati szinten, hogyan lehetne megoldani, hogy mindenhol forgalmazható legyen a narancslé, olyan helyeken is, ahol narancsfát még nem is láttak?

Erre a problémára a válasz a koncentrátum. Egy speciális eljárássorozattal a frissen facsart narancsléből koncentrátumot hoznak létre. Ennek térfogata sokkal kisebb, így a tárolás és a szállítás problémája leegyszerűsödik, olcsóbbá válik. Itt is megvan az a pont, ahol az egészséges jelzőt el is vehetjük a narancslé elől, ugyanis azt vákuum alatt felmelegítik, hogy a víz elpárologjon belőle. Ha egy gyümölcs levét hőnek tesszük ki, akkor köztudott, hogy a vitaminok jelentős hányada azonnal megsemmisül. Tudni kell, hogy a felmelegítési eljárás miatt a koncentrátum sok ízt is veszít. Emiatt különféle vegyi eljárásokkal kell újrakonstruálni a narancslé eredeti ízét és azt a gyártónak már nem kell a címkén feltüntetni, hogy hogyan is lett egy íztelen koncentrátumból újra narancslé ízű ital.

Végül a narancslé átesik még az úgynevezett pasztőrizáción, ami azt jelenti, hogy legalább 30 másodpercre körülbelül 85-94 °C-ra melegítik.

Tehát, amikor a poharunkba öntjük a friss és zamatos, vitaminokkal teli 100%-os dobozos narancslét, akkor jobb, ha tudjuk, hogy egy több lépcsős folyamaton átment, nagyon erős mértékben feldolgozott és átdolgozott italt iszunk, ami már csak árnyéka régi önmagának.

Egyszerűen a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha ezeket a dobozos narancsléket elkerüljük úgy ahogy vannak.

Azért léteznek valóban jó gyümölcslevek is

Általában nem kaphatóak a hagyományos közértekben, mert főleg bioboltban, piacon termelőktől, vagy speciális Lé készítő manufaktúrákban, mint pl. a Léműhely juthatunk hozzájuk, nem ritkán nagyobb kiszerelésben, vagy csomagolásmentesen csapolva.

Egy valódi gyümölcslé csak speciális feltételekkel tartósítható, általában a multi cégek nem tudják gyártani, mert a nagy mennyiség miatt sokat és hosszan kell raktározni, szállítani és a frissen facsart gyümölcslé nem arról híres, hogy sokáig eláll különböző tartósítási eljárások nélkül.

De jól jegyezzük meg, a gyümölcslevet csak mint kiegészítő folyadékot fogyasszuk, a napi vízszükségletet ne cseréljük le gyümölcslére, még akkor sem, ha az tényleg jó fajta. Légy tudatos mindenben, így a léfogyasztásban is!

forrás: https://vizmegoldas.hu/vizszures/gyumolcsle/

Szorongás ellen, csak is természetesen!

A kialakult helyzet kapcsán lehet, hogy többet szorongsz, idegesebb vagy, depresszívebb a hangulatod, akkor érdemes a természetes dolgokhoz fordulnod és odafigyelned a táplálék beviteledre!

D-vitamin

A D-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, és hatással van az agy, illetve az idegek működésére is. Egy kutatás szerint a vitaminnal még a depressziót is kezelni lehet, a tudósok ugyanis kapcsolatot találtak az alacsony D-vitamin-szint és a kedélybetegség kialakulása között. Egy 2015-ben készült tanulmány szerint a depresszió és szorongás tüneteit mutató emberek szervezetében kevesebb volt a D-vitamin. Egy 2017-es kutatás pedig arra jutott, hogy a vitamin szedése segít csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nőknél.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportjába nyolc különböző tápanyag tartozik, amelyek közösen számos testi folyamatban, például a stressz-szint alakulásában is szerepet játszanak. Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek a szervezetében alacsonyabb a B-vitaminok szintje, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra. Egyes B-vitaminok – mint a B2 és a B12 – leginkább állati eredetű élelmiszerekben vannak jelen, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak más forrásokból – például dúsított élelmiszerekkel – kell bevinniük ezeket.

Magnézium

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, amely szinte az egész emberi test működésében szerepet játszik. Egy 2017-es, 18 korábbi kutatás eredményeit összesítő tanulmány arra jutott, hogy a magnézium tartalmú táplálékok jó hatással vannak a szorongásra hajlamos személyekre. Egy 2016-os tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy azoknál a nőknél, akiknél a premenstruációs szindróma tüneteként jelentkezett szorongás, szintén jó eredményeket értek el magnéziummal. A túlzott magnéziumbevitel ugyanakkor hasmenést okozhat, így a napi 350 milligrammot orvosi felügyelet nélkül nem szabad túllépni.

Vitaminok

A vitaminok között is vannak olyanok, amelyek enyhíthetik a szorongást. Egy 2019-ben készült kutatás szerint például a B- és C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmazó ételek, italok hatékonyan mérséklik a szorongásos tüneteket a fiatal felnőttek körében. Egy 2018-as tanulmány szerint pedig a vitaminok képesek javítani a különféle kedélybetegségekben szenvedők állapotát is.Omega-3 zsírsavakAz omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy egészséges működésében, és mivel a testünk nem képes előállítani, táplálkozással kell bevinnünk ezeket. Egy 2018-ban készült összegző tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékok kifejezetten előnyösen hatnak a rendszeres szorongással küzdők állapotára, a zsírsavak hiánya pedig növelheti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét.

Gyógynövények

A kamilla nyugtató hatására évezredek óta esküszik a népi gyógyászat, és ezt hatást a tudomány is alátámasztja. Ha valaki 8 héten át napi 1500 milligramm kamillakivonatot fogyaszt, annak mérhetően csökkenni fognak a szorongásos tünetei – derült ki egy 2016-os tanulmányból. A kamilla fogyasztható táplálékkiegészítő vagy tea formájában, de illóolajként is bevethető. Hasonló a levendula is, amelynek kellemes illatát sokan szeretik.

Egy 2015-ben készült tanulmány szerint a levendulás krémek és testápolók hatékonyan enyhíthetik a szorongó kismamák tüneteit, egy 2017-es tanulmány pedig a levendulaolaj párologtatásának szorongásoldó hatására mutatott rá. Nagyon jó eredményeket értek el citromfűvel is: egy 2019-es kutatás szerint napi 1,5 gramm szárított citromfüvet tartalmazó kapszula hatékonyan csökkenti a szorongást a szívműtéten átesett betegeknél.

A vitaminbeviteled nagyon fontos a szervezeted számára és az biztos, hogy magadért csak Te tehetsz a legtöbbet!Mindig IGYÁL FRISS ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET, ne csak krízishelyzetben! A szervezeted nagyon hálás lesz érte!

A tüdőt támogató étkezés!

A legegészségesebb tüdejük azok­nak az embereknek van, akik na­ponta esznek/isznak zöldséget és gyümölcsöt állítják a szakemberek. Ez nem véletlen, hiszen az ezekben találha­tó tápanyagok biztosítják az im­munrendszer egészséges működé­sét.

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidáns C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin segíti az immun­rendszer működését, és ezáltal vé­di a légutakat a fertőzésektől. Az antioxidánsok megszabadítják a légutakat az irritáló szabad gyö­köktől, és nagymértékben csök­kentik a tápanyagok elégetésekor és az anyagcsere kapcsán keletke­ző veszélyes vegyületek koncentrá­cióját.

Mit tegyünk megfázás Ellen?A zöldséglevek védenek a meg­fázást és náthát okozó vírusok­kal szemben. A likopinban gazdag paradicsom és a magas béta-karotin-tartalmú sárgarépa erősíti az immunrendszert. Ilyen jótékony hatású a gyömbér is.Citrusfélék leve:Gazdag a baktériumok ellen védő C- vitaminban. A sárgabarck-nektárnak magas a cinktartalma és sietteti a gyógyulást. Magas C vitamin dózissal találkozhattok a Narancs és Kivi levében is!

Friss, ropogós zöldségekből antioxidánsokban gazdag sa­látakeveréket is készíthettek. Az antioxidánsok hatékonyak a fertőzések, például a megfázás és a nátha megelőzésében. A paprika béta-karotint és illóolajokat tar­talmaz, amelyek enyhítik az orrdugulást.A C-vitamin véd a lég­zőszervi megbetegedéseket okozó baktériumok ellen, és emellett tá­gítja a légutakat, ami megkönnyíti a légzést.

Nem bizonyított azon­ban, hogy a hatalmas adagokban szedett C-vitamin hatékonyan hoz­zájárulna a megfázás megelőzésé­hez, vagy kezeléséhez. A fölös vitamin nagy része valószínűleg fel sem szívódik, és nincs hitelt ér­demlő bizonyíték arra nézve, hogy megakadályozná a megfázást.

Az E-vitamin is erős antioxidáns, és fontos szerepe van a légutak egészséges működése szempontjából. Azoknak a kora­szülött babáknak, akiknek fejletlen a tüdejük, az oxigénkezelés mellett E-vitamint is adnak, részben azért, hogy ne kapjanak el valamilyen idült tüdőbetegséget.A hivatásos sportolók tisztában vannak az E-vitamin jó tulajdonsá­gaival. Oxigénfogyasztásuk maga­sabb az átlagnál, így sejtjeik job­ban ki vannak téve a szabad gyökök okozta károsodásnak. E-vi­tamin szedésével a kockázat a felé­re csökkenthető.E-vitaminnal a légszennyezés és dohányzás okozta tüdőkárosodás veszélye is csökkenthető.

Mivel gyorsan reakcióba lép a sza­bad gyökökkel, sikeresen gátolja káros hatásukat a sejthártyákra, valamint a szervezetben található enzimekre, fehérjékre és magára a DNS-re.Egy másik antioxidáns, az A-vi­tamin, ami segíti a légutak nyálkahár­tyájának regenerálódását.Hasznos ásványi anyagok:A magnézium közvetlenül elősegíti az egészséges légzést, mivel segít ellazítani a légutak izmait. A mag­néziumhiányban szenvedő embe­reknek gyakrabban vannak légzési nehézségeik, mint azoknak, akik­nek magas a magnéziumszintjük.

Megfázáskor a cink gyorsítja a gyógyulást. Azt nem tudjuk, hogy segít-e a megfázások megelőzésé­ben, de sokan állítják, hogy erre a célra is alkalmas.Milyen élelmiszerekben talál­juk ezeket a tápanyagokat?Néhány élelmiszer különösen gazdag azokban a fontos tápanya­gokban, amelyek szerepet játsza­nak a légzőrendszer védelmében.Ezeket a tápanyagokat a következő forrásokból nyerhetjük:C-vitamin: Friss gyümölcsök (különösen a citrusfélék), frissen préselt, természetes zöldség és gyümölcs­levek

A-vitamin: Halolajok, tej termékek, spenót, máj, sárgarépa, sárgaba­rack, margarin

E-vitamin: Magvakból nyert (kukorica, napraforgó) olajok, ga­bonacsíra, olívaolaj, avokádó, kör­te, müzli, dió- és mogyorófélék, le­veles zöldfőzelékek, korpakenyér, gabonapelyhek és tojássárgája

A náthát, az influenzát és a felső légúti fertőzéseket, mint amilyen a torokfájás, mandula­gyulladás, gégegyulladás, krupp és orr melléküreg-gyulladás, vírusok és baktériumok okozzák. A vírusok és baktériumok alsó légúti fertőzést – hörghurutot, hörgőcske-gyulladást (bronchio­litist) és tüdőgyulladást – is okoz­nak.A vírus csak úgy képes szapo­rodni, ha egy élő sejtben megtelep­szik. A fertőzött sejt egy interferon nevű fehérjét kezd el termelni, amelynek célja a vírus továbbterje­désének megakadályozása.A fokhagyma, a vöröshagyma és egyéb hagymafélék, a fekete retek különösen gaz­dagok a vírusok elleni hatóanya­gokban. Jótékony hatásuk miatt már évszázadok óta használják őket légúti panaszok enyhítésére.

Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a lég­utak görcsös összehúzódását, vagy éppen elernyesztik azokat.A gyömbért hagyományosan a légutak falára tapadt nyák fellazítá­sára is használják, amelyet így könnyebb felköhögni, és a légutak könnyebben szabaddá válnak. Az orvosi zilizből és fekete nadálytőből készült gyógytea is enyhíti a száraz köhö­gést.

Nyugtató hatású és a nyálel­választást fokozó mézzel, valamint citromlével elkészítve jelentősen csökkenti a torokfájás okozta kel­lemetlenségeket. A nagyon erős paprika vagy csili paprika fogyasztása könnyeztető hatású és fokozza az orrváladék­ képződést is. A váladék mennyisé­gének jelentős növekedése és a paprika ér tágító hatása együttesen kitisztítják az eltömődött légutakat és enyhítik az orrdugulást.

Már egy éve próbálunk benneteket a tudatos és preventív gondolkodás felé terelgetni! A fentiek konklúziójaMindig igyál FRISS ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSLEVEKET, ne csak krízishelyzetben! A szervezeted nagyon hálás lesz érte! 😉

A frissen préselt zöldség és gyümölcslevek gyógyító hatásai!

A természet számtalan, a szervezet számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékozza meg az embert az év minden időszakában. A zöldség-, gyümölcs levek fogyasztásával megszabadulhatunk egy csomó salakanyagtól, ráadásul sok-sok vitamint és sejtvédő anyagot is bevihetünk szervezetünkbe.

Kizárólag a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. A dobozos vagy üveges lé biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen préseltével. De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok java része szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik.

A gyümölcssav cukor hozzáadása nélkül bázikus vegyhatású. Édesítéskor, vagy ha megcukrozzák a lében erjedési folyamat indul el, ez a savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását.Ha a kipréselt lét dobozolják vagy konzerválják, a lé „meghal”, a benne található enzimes és szerves vegyületek pedig szervetlenné vállnak.

Ráadásul vagy konzerválószert kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon ( hőkezelés – pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig tovább csökken a biológiai értéke.A frissen préselt lé valóban koncentráltan tartalmaz minden alkotóelemet, ezért nem szabad rövid idő alatt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidegen préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifuga hátránya, hogy túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során – ellentétben a préseléssel. Ezért például a rákbetegek gyógyításánál kevésbé hatásos lehet a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

Védekezz természetesen, tuningold a tested!

Egy csokorba fűztünk jó párat a teljesség igénye nélkül…

Búzafűlé:alacsony vércukorszint, asztma, baktériumos fertőzések, bőrrendellenességek, cukorbaj, csontrendellenességek, fáradtság, fekélyek, hajhullás, hólyagpanaszok, hörghurut (bronchitis), idegrendszeri panaszok, impotencia, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, korai öregedés, magas vagy alacsony vérnyomás, májpanaszok, pattanásos bőr, rák, súlyfölösleg, szempanaszok, székrekedés, szénanátha, szívpanaszok, tüdőpanaszok, vastagbélgyulladás, vesebántalmak, vérszegénység

Sárgarépalé:asztma, bőrrendellenességek, cukorbaj, csontproblémák, fekélyek, hólyagpanaszok, ízületi gyulladás, májpanaszok, pattanásos bőr, rák, súlyfölösleg, szempanaszok, szénanátha, szürke-hályog, terhesség és gyermekágy, gyengeség (emésztés és izmoké)Zellerlé:asztma, álmatlanság, folyadék – visszatartás (vizesedés) hörghurut (bronchitis), idegi rendellenességek, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, székrekedés, vesepanaszok

Almalé:emésztési rendellenességek, ízületi gyulladás, köszvény, májpanaszok, reuma, súlyfölösleg, székrekedés, vesebántalmak, influenza szerű megbetegedések, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő

Narancslé:bőrbetegségek, emésztési rendellenességek, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, májpanaszok, meghűlés, reuma,skorbut, súlyfölösleg, szívbetegség, tüdőgyulladás, tüdőpanaszok, vér rendellenességei, vérszegénység

Reteklé:arcüregpanaszok, bőrbetegségek, ekcéma, nyálkahártya betegségek (hurutok), pajzsmirigy működésének zavarai, súlyfölösleg, influenza szerű megbetegedések, erősíti az immunrendszert,

Céklalé:bőrbetegségek, fáradtság, hólyagpanaszok, keringési rendellenességek, vérnyomás rendellenességei (magas vagy alacsony), klimax, májpanaszok, menstruációs zavarok, nyirokrendszer zavarai, rák, sárgaság, súlyfölösleg, szempanaszok (szemfáradás, szürke-hályog) szív rendellenességek, terhesség és gyermekágy, vesepanaszok, vérszegénység, vashiány

Kivilé:bőrtónus és -textúra javítás, vérnyomás csökkentés, szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése,bőr rendellenességek, alvás zavar, szív rendellenességei, székrekedés, alsó és felső légúti megbetegedések

Gyömbérlé:hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, mikrobaellenes hatásokkal is bír, gyomornyugtató, emésztésjavító, csökkenti a puffadást, vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak benne, izzasztó hatású, csökkenti a lázat, ízületi gyulladás, fájdalomcsillapító hatású, menstruációs fájdalmakra, cukorbetegségre

FONTOS! Mindig konzultáljatok orvosotokkal is egy esetleges kúra megkezdése előtt! Teszteljétek először kicsiben magatokon az élettani hatásokat! A mértékekről és a fogyasztási szokásokról kérdezettek boltjainkban bátran, segítünk nektek mindenben!