A meleg, napos helyeket kedveli. Ismert népies neve celler. Értéke inkább gyökérgumójában rejlik, de a szárát is hasznosítják. A görögök már az ókorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Széles körben elterjedt az a hit is, hogy a zeller nemivágy-serkentőként hatásos, de ez klinikailag nem bizonyított. Hazánkban a reneszánszban vált konyhakerti növénnyé.
A nagyvilágban három változata terjedt el, hazánkban a gumós fajtát termelik. A halványító és metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100g C-vitamint tartalmaz, míg a gumós változatában csak nyomokban lelhető fel ez a típusú vitamin.
Miért jó a zeller?
A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
A zellert megtalálhatjátok a Breuss levünkben is! 😉
Mennyit igyál a Breuss léből egy nap?
Mi azt javasoljuk, hogy ne fogyassz belőle túlzottan (max. 2,5-5 dl/nap) sokat, hiszen a szervezeted nem fogja befogadni és nem szabad túltolni sem a Breuss levet a fenti indokok miatt sem! Viszont garancia, hogy kordában tartja a szervezeted!
Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik.
Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A “népszerűségi listán” még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.
Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben salaktalanítja is a szervezetét.A nálunk készült levek között nekünk is ő az egyik nagy kedvencünk és rendszeresen lebeszélünk a túlzott narancslé fogyasztásról személyesen benneteket.
Akik ismertek bennünket és voltatok már a boltunkban tudjátok mit szoktunk erről mondani. Magyar, vagy itt élsz. A természethez mi emberek is igazodtunk az évezredek alatt és fordítva is. Azaz az vagy, amit itt találsz, az folyik az ereidben nem a narancslé, hanem az almalé. Már az őseink is ezt fogyasztották téli időkben és ennek is köszönhetik az egészségüket! A fentiekben leírt jótékony hatások miatt pedig fogyaszd rendszeresen!
Mennyit igyál belőle egy nap?
Ha belegondolsz, hogy egy általunk préselt 0,5l almalé mennyiségben, akár 1kg alma belekerül, azt hiszem érzitek, hogy túlfogyasztani sem érdemes, hiszen ritkán eszel, meg 1kg almát egyszerre. Kiválóan alkalmasak a leveink, így az alma lé is akár egy reggeli kiváltására. Többszöri, napközbeni fogyasztását javasoljuk inkább kisebb mennyiségben! Ne feledd a fölösleg megy a kukába ezért annyit igyál belőle, amennyit fel bír dolgozni a szervezeted. Betegségekkel teli időszakban kifejezetten javallt az almalé fogyasztás!
Rudolf Breuss (1899. – 1990.) osztrák származású természetgyógyász, a nevéről elnevezett Breuss-kúra és -masszázs kidolgozója.
Állítása szerint több mint 45 ezer ember gyógyult meg a kúrájával. Népszerű könyve számos nyelvre lett lefordítva és több mint 1 millió példányban kelt el. A rák és a leukémia gyógyítása gyógynövényekkel címmel jelent meg magyarul.Az orvostársadalom hozzáállása eltérő. Sokan élesen bírálják, hogy a rákkúrája káros és alultápláltságot okoz, mások elismerik és hatásosnak nevezik azt.Breuss a léböjt-kúráját rák és más betegségek ellen dolgozta ki. Megfogalmazása szerint, ha a szervezet nem kap építő tápanyagokat, csak olyat, amelyek a kiválasztáshoz és a lebontáshoz szükségesek, akkor a rákos daganat éhen hal.
Kúrája hatásosan alkalmazható leukémia, reuma, köszvény, ízületi gyulladások, gyomorbántalmak, meszesedések (ér és csont), magas- és alacsony vérnyomás, bronchitis, bőrfertőzések, epe- és májbetegségek, a nemi szervek betegségei (méh, petefészek, prosztata, here), neuralgikus elváltozások, szív- és szembetegségek, hurutos betegségek, vashiány, vészes vérszegénység, vérmérgezés ellen és alkohol-, illetve nikotin elvonókúraként is. A szervezet salakmentesítéseként megelőzésként is alkalmazható.A kúra időtartama 42 nap. Ezalatt az egyén nem ehet, csak zöldségleveket (céklalé, sárgarépalé, zellerlé, reteklé) és gyógyteákat ihat.
A zöldséglevek közül rák esetében a legfontosabb alapanyag a céklalé. Májrák esetén még burgonyalé is fogyasztandó. A sárgarépa a cukor- és karotintartalma, a zeller a foszfortartalma miatt fontos. A zöldséglevek elfogyasztott napi mennyisége negyed-fél liter, amelyet vízzel kell felhígítani. A gyógyteák zsálya, zsurlófű, csalán, porcsinfű, orbáncfű, gólyaorrfű kombinációjából és hagymalevesből tevődnek össze. Ezeket bizonyos betegségeknél még ki kell egészíteni további teákkal.
Rákkúra és komoly betegségek esetén természetgyógyász felügyelete ajánlott. Gyógyszerek szedése tilos és injekciókúrát, sugárkezelést nem szabad egyidejűleg alkalmazni, mert a léböjt-kúrát hatástalanítja. Operáció után csak 2-3 hónap múlva szabad megkezdeni. A kúra alatt béltisztítás javasolt. A kúra megtörésére további szabályok vonatkoznak.A Breuss-kúra előnye (más kúrákkal szemben), hogy az ember teljes munkakapacitása megmarad, teljesítménye nem csökken, hanem idővel növekszik.
Mi azt javasoljuk, hogy ne fogyassz belőle túlzottan (max. 2,5-5 dl/nap) sokat, hiszen a szervezeted nem fogja befogadni és nem szabad túltolni sem a Breuss levet a fenti indokok miatt sem! Viszont garancia, hogy kordában tartja a szervezeted!
Ez az oldal sütiket használ, kérjük fogadd el a sütiket! Elfogadás
Privacy & Cookies Policy
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.