Az Ananászlé jótékony hatásai, nem csak fogyókúrázóknak!

Az ananász (Ananas sativa) a broméliafajok közé tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit a levélrozetta közepén, a száron hozza. Őshazája feltehetően Paraguay, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be a XV. században.

Az ananász édeskés, finom, lédús gyümölcs, 100 grammja 56 kcal energiát tartalmaz. Meleget és napfényt igénylő növény, termesztésének a távol-keleti országok éghajlata felel meg. Az ananászt általában hagyják a szárán megérni. Ha kellemes illata és sárgás színe lesz, szüretelik. Az ananász mérete igen változatos lehet, a 15-20 dkg-ostól egészen a több kilós nagyságig terjedhet.

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike.Az ananász a trópusi területeken szinte mindenhol nagy mennyiségben termesztett gyümölcs. Szerencsére ma már hazánkban sem csak konzerv formájában érhető el, hanem a friss gyümölcsléként is kapható. Általában Costa Ricáról és Ghánából érkezik hozzánk a feldolgozandó gyümölcs.

Miért jó?

Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol az egészségünkre, mivel A, B és C-vitamint, folsavat, káliumot, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot tartalmaz. Folsavtartalma a vörös és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék képződésénél játszik szerepet.Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe és segítséget nyújt a zsír elégetésében.Különösen jó tulajdonsága az, hogy fogyasztható még akkor is, ha a beteg gyomor már szinte semmit nem tud elviselni.

Az ananász jó kiegészítője a különféle fogyókúrás étrendeknek és a tisztítókúrák elmaradhatatlan gyümölcse, mivel fogyasztása után a szervezetből gyorsan ürülnek a méreganyagok.Egyes kutatások szerint az ananász jó hatással van az immunrendszer működésére és növeli a test ellenálló képességét.Az ananászt többféleképpen fogyaszthatjuk: Frissen préselt levet készíthetünk belőle, azt keverhetjük más zöldségek és gyümölcsök levével (répa, alma, barack).

Afrika számos országában menstruációs zavarok esetén ananászt fogyasztanak, mivel tapasztalataik szerint hozzájárul a vérzés csillapításához.

Mennyit igyál belőle egy nap?Fehérjebontó és zsírégető tulajdonsága miatt, mint minden más gyümölcslé esetében a rendszerességre törekedj! Tudjuk, hogy jól hangzik a fogyás, a diéta, de abba gondolj bele, hogy a fehérje beviteledet is befolyásolni tudja a túlfogyasztása. Tehát napi 2-5 dl, többszöri elosztásban, vagy keverve répával, almával, alma-kivivel lehet kifejezetten előnyösebb a hatása!Légy tudatos és használd a zöldségek és gyümölcsök erejét tervezetten, heti bontásban, mennyiségeknek megfelelően elosztva! A Bromelin túlfogyasztása akár szájszárasságot, cserepesedést is okozhat. Mindig teszteld piciben magadon a levek hatásait!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük