Vitaminok természetesen, kismamáknak!

Szervezetünk egyre inkább vágyakozik a friss gyümölcsök és zöldségek ízére, a vitaminokkal való feltöltődésre. Amikor azonban babát várunk, jól meg kell gondolnunk, hogy mi az, amit megeszünk, hiszen amit megeszik az anya, azt kapja a baba is. Íme, azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeket nyugodtan, aggodalom nélkül fogyaszthatunk.

Alma

Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekeknél a későbbi asztma kialakulásának kockázatát, emellett magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van az emésztésre, így kitűnő természetes megoldás a terhesség alatt jelentkező emésztési problémák orvoslására.

Körte

A körte nagyon jó rost-, C-vitamin- és rézforrás. Készíthetünk belőle levest, gyümölcssalátát, de éppen nyersen és frissen préselve is nagyon finom. Arra azonban figyeljünk, hogy a piacon és boltokban ilyenkor kapható körte általában még kicsit éretlen, ezért szobahőmérsékleten hagyjuk egy-két napot állni, mielőtt elfogyasztanánk.

Cékla

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz folsavat. A cékla folsavtartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez. A folsav továbbá fontos szerepet játszik az első 3 hónapban a magzat gerincvelőjének kialakulásáért és segít megelőzni az olyan gerincvelő rendellenességeket, mint a spina bifida. Vastartalma miatt csökkenti a kismamák terhesség alatti fáradtságérzetét.

Sárgarépa

Sárgarépából a várandósság alatt érdemes a bio változat mellett dönteni, mivel gyökérzöldség lévén könnyebben felhalmozódnak benne a káros anyagok. Már napi egy sárgarépa elfogyasztásával, vagy frissen préselt lé formájában elkerülhetjük a vitaminhiányt és még a látásunknak is jót tesz.

Káposzta

A kalcium a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőeleme, így a várandósság alatt a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani. Az egyik legkiválóbb kalciumforrás a káposzta, amit hús helyett megtölthetünk akár túróval, sajttal vagy főtt tojással, de nem csak főve, hanem nyersen, salátának elkészítve is nagyon finom.

Fekete retek

A fekete retek rendkívül jó, természetes orvosság nátha és megfázás esetén, valamint segít a székrekedés ellen és epehajtóként is funkcionál. Lereszelve nagyon finom saláta alapanyagot készíthetünk belőle, de frissen préselt levét is bátran fogyaszthatjuk.

Ajánlatos elkerülni a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsöket és zöldségeket, mert bár az előírt idő betartásával ezek a szerek lebomlanak a növényben, a maradványai azért itt-ott még megmaradhatnak. Márpedig minden, amit a kilenc hónap alatt elfogyasztunk, a magzat táplálékává is válik.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük